Waarvoor wordt een witte kentekenplaat gebruikt?

Je hebt ze vast wel eens gezien: auto's met witte kentekenplaten in plaats van de bekende gele kentekenplaten. En niet alleen bij auto’s, maar ook zie je regelmatig tractoren, oogstmachines en brommobielen met een witte kentekenplaat rijden. Wat hebben deze voertuigen met elkaar gemeen? Waarom worden deze witte nummerborden specifiek voor deze voertuigen gebruikt en wat betekenen ze? Dit hebben wij voor je uitgezocht. 

Witte nummerborden voor auto's

Een wit nummerbord op een auto wordt gebruikt voor voertuigen die niet zijn geregistreerd in Nederland, maar wel op de openbare weg mogen rijden. Dit zijn bijvoorbeeld auto's van buitenlandse diplomaten, militaire voertuigen en voertuigen van internationale organisaties. Deze voertuigen hebben dus geen Nederlands kenteken, maar wel een wit nummerbord met zwarte letters en cijfers. 

Witte nummerborden voor landbouwvoertuigen

Ook landbouwvoertuigen kunnen een wit nummerbord hebben. Dit zijn voertuigen die worden gebruikt in de agrarische sector, zoals tractoren, oogstmachines en grasmaaiers. Deze voertuigen zijn vrijgesteld van wegenbelasting en hebben daarom geen geel kenteken. In plaats daarvan hebben ze een wit nummerbord met zwarte letters en cijfers. Dit nummerbord begint altijd met de letter W, wat staat voor "werktuig". 

Witte nummerborden voor brommobielen

Brommobielen zijn kleine, lichte voertuigen die vallen onder de categorie bromfietsen. In Nederland zijn deze voertuigen verplicht om een geel kenteken te hebben, net als gewone bromfietsen. Echter, als een brommobiel niet harder kan dan 45 km/h en geen motor heeft met een vermogen van meer dan 4 kW, dan mag deze ook worden voorzien van een wit nummerbord met zwarte letters en cijfers. 

Doel van wit nummerbord

Witte nummerborden worden gebruikt voor voertuigen die niet zijn geregistreerd in Nederland, zoals auto's van buitenlandse diplomaten, militaire voertuigen en voertuigen van internationale organisaties. Daarnaast worden witte nummerborden gebruikt voor landbouwvoertuigen en brommobielen die niet harder kunnen dan 45 km/h en geen motor hebben met een vermogen van meer dan 4 kW. Het gebruik van witte nummerborden zorgt ervoor dat deze voertuigen toch de weg op kunnen zonder dat ze aan dezelfde regels en verplichtingen hoeven te voldoen als voertuigen met een geel kenteken. Wil je een witte kentekenplaat bestellen? Bedenk dan eerst wat voor plaat je nodig hebt, en zoek altijd een plek waar je een kentekenplaat koopt die voldoet aan de eisen. Mocht dit niet het geval zijn, riskeer je een boete en moet je uiteindelijk alsnog je kenteken vervangen. Het is dus beter om dit vooraf goed uit te zoeken en meteen de juiste kentekenplaat voor jouw voertuig te kopen. 

Related Posts